Aktuálníletáky.cz   

Kaufland leták na tento týden + příští týden : Od čtvrtka do středy

Platnost od 31.3 .2016 do 6.4 .2016


Od čtvrtka do středy - strana 33



















































     

Od čtvrtka do středy - strana 33

VÍM, CO JÍM Vajíčka v jídelníčku – ano,cukru? nebo ne? Jak snížit příjem Mýtus, že vejce zvyšují hladinu v cholesterolu v krvi, odborníci již dávno vyvrátili. Žádné jídlo není samo o sobě nezdravé. Cukry jsou důležitou součástí na ší stravy a tvoří základní zdroj energie energie pro organismus. Významně Významně také ovlivňují Je jen nezdravé množství, a to naší vaobou extrémech, jak přebytku, tak nedostatku. Také samozřejmě záleží na četnosti činnost mozku. Není to tedy cukr sám o sobě, ale jeho množství, které nám může být nebezpečné. Jeho nadměrná konzumace jídla. Žloutek sice obsahuje poměrně vysoké množství tuku a v něm i cholesterolu, na druhou stranu je toto konzumace může mít mnoho zdra zdravotních avotních rizik. Je proto důležité hlídat si, jaké množství cuk cukru kru denně přijmeme. množství vyváženo obsahem lecitinu, který cholesterol v těle pomáhá odbourávat. Ve vejcích najdeme zároveň bílkoviny, Bílý zabiják 21. století? obezitě, cukrovce, depresím a vysokému krevníaniž byste si to uvědomovali. Má totiž mnoho které bývajírizika označovány za podobně hodnotné jako obsažené v mase. Některá spojená s konzumací rafinovaného mutytlaku. Vědci také popisují negativní vliv cukru podob a je ve většině potravin, které jíme každý (bílého) cukru, jako je kazivost zubů, jsou nám Cholesterol je zlý hodný všeobecně známá. Víte iale také, že cukr má podobné toxické účinky na játra člověka jako Cholesterol je látka tukové povahy, kterou alkohol? Nadměrný příjem cukru vede například obsahuje každá naše buňka. Je důležitým k poškození srdce, urychlení procesu stárnutí, Kolik cukru obsahují výrobky? Snídaňové cereálie 1 porce 50 g = 5 kostek cukru na vznik a léčbu rakoviny. den,“ komentuje dietoložka Karolína Hlavatá. stavebním prvkem pro nervy, mozek Obsahují že při ho pohybové aktivitě vydáme například slazené mléčné výrob-přijatou je cukr? ovoce, džusy, ale také bílé či sladkédochází pečivo, také aKde některé hormony a slouží k tvorbě vitaminu ky,energii, pravidelným pohybem „Cukr nenajdeme jen ve sladkostech, jako jsou dresinky, omáčky, výrobky z bílé mouky, slazené D. To znamená, že cholesterol je pro nás k regulaci hladiny obávaného cholesterolu. te, sušenky a zmrzliny. Je dost možné, že cukr jíte, snídaňové cereálie či kolové nápoje. nepostradatelný. Hlídat je potřeba hladinu LDL cholesterolu. Je-li ho v krvi více než sterol ový chole . • Celk 3 mmol/1l, usazuje se v cévních stěnách, které „bez: přidaného cukru“ s označením k Ovocný jogurt yné minerálky. • Kupujte potravinydvě slož uce och a á mené nápoje kvůli tomu 1 kelímek = ztrácejí pružnost. Naopak „hodný“ • Omezte slaz terol dný“ cholesvie. 5 kostek cukru • Místo rafi • HDL – „ho HDL zbavuje tělo přebytečného cholesterolu sté o lov ý sirup neb l jako je např. med, dat„zlý“ cholestero • LDL – a odvádí ho zpět do jater. „Doporučována je konzumace jednoho vejce denně, přičemž se započítávají i vejce v potravinách,“ uvádí www.kaufland.cz/ dietoložka Karolína Hlavatá. Důležité je vimcojim nezapomínat na dostatečný pohyb. Nejenom, ŽIVOTNÍ STYL Zubní náhradu má v ČR na 800 000 lidí, změnili kvůli ní zvyklosti N a  800  000 Češek a  Čechů používá zubní náhradu. Ve věku 60 až 69 let je to zhruba každý třetí, ve  starším věku až polovina. Ukázal to průzkum, který provedla společnost GlaxoSmithKline na vzorku téměř 600 českých seniorů. Z průzkumu dál vyplynulo, že 60 procent seniorů změnilo kvůli zubní náhradě své zvyklosti – 37 procent začalo vynechávat některé druhy potravin a 14 procent kvůli obavám z  trapných situací způsobených zubní náhradou chodí méně často mezi lidi. „Jde o  statisíce lidí, kterým se zhoršila kvalita a  pestrost života, aniž by o tom jejich blízcí i celá společnost tušila,“ řekla novinářům Ladislava Souralová z  GlaxoSmithKline. Z  dat společnosti vyplývá, že zubní náhradu používá 442 316 lidí ve  věku 60 až 69 let, 334  922 ve  věku 70 až 79 let a desetitisíce starších 80 let. Změnu životního stylu přiznalo 60 procent dotázaných. Kromě vynechání některých potravin 21 procent lidí uvedlo, že se přestali ve  společnosti usmívat a  14 procent se bojí kvůli zubní náhradě zasmát nahlas. Jíst na  veřejnosti nebo se svými blízkými se kvůli zubní náhradě obává 18 procent seniorů a 15 procent omezilo výlety, kde musejí zůstat přes noc. Téměř pětina těch, kteří dosud sportovali, omezila sport i turistiku. Podle psychoterapeutky Stanislavy Dvořákové mají lidé při používání zubní náhrady obavy hlavně z přijímání potravy, nepohodlí v ústech a jsou nejistí v komunikaci. V průzkumu uvedlo 82 procent lidí alespoň některou z těchJIDLO to potíží. „Tyto potíže u nich mohou vést k psychickým a pak i zdravotním potížím, pacient se dostává do uzavřeného kruhu deprese, stresu, vyčlenění ze společnosti,“ řekla. Nejčastěji vadí seniorům to, že jim jídlo ulpívá pod zubní náhradou, uvedlo to 63 procent dotázaných. To, že náhrada nesedí, vadí 34 procentům, 31 procent se obává, že jim náhrada vypadne. Podle zubního lékaře Richarda Dvořáka by lidé měli o svých obavách a  problémech mluvit se zubařem. „S  obtížemi jsou spojeny zejména počátky používání zubní náhrady, například při konzumaci některých jídel. Náhra- da může mít vliv i na mluvení a tón hlasu,“ uvedl s tím, že v ordinaci se pacient naučí zásadám správné péče o zubní náhradu. Dvořák upozornil, že i když má člověk snímatelnou náhradu, neznamená to, že už nemusí chodit k zubaři. „Je to cizí těleso v ústech a je potřeba určitých úprav, proto si pacienty na  kontroly zveme,“ řekl. Při problému by měl pacient přijít ihned, jinak pravidelně zhruba po  třech měsících. Podle odborných doporučení by se náhrada měla obnovovat zhruba po třech letech. ČTK Ilustrační foto: ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD