Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chřest

Platnost od 6.4 .2016 do 3.5 .2016


Epikure - chřest - strana 11



















































     

Epikure - chřest - strana 11

elmi rané brambory se pěstují pod netkanou textilií a sklízejí se před úplným dozráním 90–100  dnů po vysazení. Druhy označované jako rané v  zemi zůstávají o  10 dnů déle. Sklizeň probíhá od  16. května do  30. června, v prodeji bývají hlízy v dobré kvalitě zhruba do poloviny července. Po nákupu by se měly profesionálně uložit a  spotřebovat do konce léta, než ztratí všechny své přednosti. Brambory však patří mezi potraviny, jimž pobyt v chladničce nesvědčí, a najít v běžné domácnosti tmavé, dobře větrané místo s  teplotou 4–8 °C je problém. Proto je lepší nenakupovat je ve zbytečně velkém množství a  skladovat maximálně dva týdny. V potraviny vhodné do redukční diety. Obsahují hodně vitaminu C a  vlákniny, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík a železo. Tenká slupka se nemusí loupat, případně ji lze po namočení oškrábat. Tím se v  hlíze udrží maximální množství zdraví prospěšných látek, jež se nacházejí právě pod slupkou. Občasné zelené skvrny vznikají působením denního světla a  obsahují jedovatý solanin, proto je vždy pečlivě vykrojte. Nové brambory při vaření vkládejte do odpovídajícího množství vroucí vody, kterou ihned po uvaření slijte. Zbytečně velký objem vody použité k  vaření vede nejen k  nadměrné spotřebě energie, ale i k vyplavování vitaminu C. KŘEHKÉ A ZDRAVÉ MOŽNOSTI V KUCHYNI V raných odrůdách je v porovnání s podzimními více vody a  bílkovin na úkor škrobu, což jim dodává křehkost, lepší stravitelnost a  zaručuje nižší energetický obsah. Rané brambory dodají tělu pouze 70 kcal na 100 g, lze je tedy zařadit mezi Klasickým pokrmem jsou rané brambory na loupačku s  máslem či tvarohem, případně doplněné bylinkami. Poslouží také jako příloha nebo hlavní ingredience lehkých bramborových salátů. Po nakrájení na stejnoměrné plátky či kousky je lze BRAMBORY DOBYLY SVĚT Brambor obecný či hlíznatý, podle příslušnosti k  čeledi lilkovitých botanicky nazývaný také lilek brambor (Solanum tuberosum), se do světa rozšířil z Jižní Ameriky. S úspěchem se dá pěstovat kdekoli kromě oblastí tropického, arktického nebo subarktického pásma. Brambory jako příloha či součást nesčetných pokrmů jsou poměrně mladou složkou evropského jídelníčku. Do Evropy je přivezli Španělé ve 2. polovině 16. století. Nejprve byly považovány za okrasnou rostlinu, posléze se využívaly jako krmivo pro domácí zvířata. Jejich popularitě prospěly klimatické a  válečné události v  18. století, kdy je lidé začali hromadně konzumovat kvůli dramatické neúrodě obilí. Koncem 20. století došlo ke šlechtitelskému vývoji, vznikla řada nových odrůd i členění na varné typy podle využití v  kuchyni. Lojovité brambory varného typu A  s  přibližně 14 % škrobu po uvaření udrží tvar a pevnou konzistenci. Hodí se k přípravě salátů, ke smažení a  pečení. Varný typ B s přibližně 15 % škrobu je nejuniverzálnější, využívá se k  pečení a vaření, na gratinované a zapékané pokrmy či bramboráky. Moučnaté brambory varného typu C obsahují 16,5 % škrobu a  vařením hodně změknou. Jsou ideální surovinou do polévek, na kaše, krokety, knedlíky nebo noky. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1609_01-24.indb 11 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 11 3/22/16 11:21 AM