Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chřest

Platnost od 6.4 .2016 do 3.5 .2016


Epikure - chřest - strana 16



















































     

Epikure - chřest - strana 16

Ovoce & zelenina PEKINGSKÉ ZELÍ Pekingské zelí je podle botaniků křížencem tuřínu a čínského zelí. Má oválný až podlouhlý tvar a  velké listy se širokými řapíky zbarvené do žluta či do zelena. Od ostatních druhů se odlišuje mimo jiné tím, že uvnitř hlávky nemá košťál. Je velmi snadno stravitelné a  k  jeho  přednostem patří dlouhá trvanlivost – v  suchu, chladu a  temnu je lze skladovat i několik týdnů. Při nákupu je však nutné vyhnout se hlávkám se žlutými vrcholky, které značí přezrálost. KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ Pekingské zelí se v  tuzemských kuchyních zabydlelo již před desítkami let a je oblíbenou ingrediencí zejména do čerstvých salátů. V  teplé kuchyni se používá především při vaření asijských pokrmů, hodí se rovněž pro přípravu závitků či zapékaných jídel a  lze je podávat také jako alternativu k  dušenému hlávkovému zelí. Stejně jako v  případě čínského zelí je potřeba nepřehánět dobu tepelné úpravy, aby se listy nerozvařily. Do polévek proto pekingské zelí přidáváme později než kořenovou zeleninu, závitky raději plníme tepelně upraveným masem (s výjimkou bílých ryb). Připravujeme-li závitky, ky llisty i ty n is nejejej jdříve krátce povaříme a  poté zchladíme v  ledové vodě. Díky tomu si udrží barvu a budou se snadno „balit“. 3× TIP DO KUCHYNĚ Ovocný salát s jablky, pomeranči, grapefruitem, hroznovým vínem a ořechy Dušené zelné závitky plněné pikantní směsí rýže, mletého masa a zeleniny Fermentované pekingské zelí s mrkví, cibulkou a chilli ochucené rybí omáčkou 16 cE1609_01-24.indb 16 WWW.EPIKURE.CZ 3/22/16 11:21 AM