Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chřest

Platnost od 6.4 .2016 do 3.5 .2016


Epikure - chřest - strana 19



















































     

Epikure - chřest - strana 19

S leď, herynek, slaneček či matjes – za všemi těmito označeními se skrývají dva druhy nejrozšířenějších mořských ryb z  čeledi sleďovitých. Sledě obecného atlantského (Clupea harengus harengus) nelze od sledě obecného tichomořského (Clupea pallasii pallasii) na pohled rozeznat, kromě rozdílných teritorií však mají také odlišný počet obratlů a jiný způsob tření. První druh se vyskytuje ve vodách severního Atlantiku od Grónska po sever Bretaně, na západní straně od Kanady po severní státy USA a  nachází se rovněž v  Severním, Baltském a  Barentsově moři. Druhý  – méně početný  – obývá oblast od Bílého a  Barentsova moře až k severnímu Tichomoří. Oba druhy spojuje pohyb v  rozsáhlých hejnech sestávajících až ze 4 miliard sleďů, která pod hladinou hrají pestrými barvami, přestože jednotlivé ryby jsou stříbřitě šedé. Ve dne se živí zooplanktonem nad mořským dnem, v noci vyplouvají blíž k  hladině. Zpravidla jsou kolem 30 cm dlouzí, za 20–25  let života však mohou dorůst délky až 45 cm. Maso obsahuje nejvíce tuku (minimálně 15 %) a  chuti v  období tření od počátku března do konce dubna, hlavní sezona lovu trvá od konce května do začátku července. Hejna sleďů se za třením přesouvají k  ústím řek. Na otevřeném moři se loví do vlečných sítí, v  blízkosti pobřeží se používají sítě žábrové, přímo u pobřeží pak zátahové a ukotvené. VÍTE, ŽE… … sledi dříve patřili do jídelníčku chudších lidí? V  současnosti jsou považováni za delikatesu. … sezona jejich lovu je každoročně očekávána s  napětím, především v  Nizozemsku a  Německu. V  řadě pobřežních měst ji doprovázejí lidové slavnosti. V  Nizozemsku rybáři soutěží o  to, kdo přiveze na břeh první úlovek, a sud nejlepších sleďů byl tradičně dodáván nizozemské královské rodině. Dnes se prodá v  dražbě a  peníze slouží k  charitativním účelům. VYUŽITÍ V KUCHYNI DOMÁCÍ NAKLÁDÁNÍ SLEĎŮ UMOŽNÍ ZVOLIT INGREDIENCE PODLE VLASTNÍ CHUTI. V  době M. D. Rettigové sledi patřili k  typickým postním jídlům a neobešla se bez nich česká židovská kuchyně, sloužili také jako chuťovka při konzumaci alkoholu. Jejich chutné maso obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, vitaminů, minerálů i stopových prvků. Čerstvé ryby lze smažit nebo opatrně grilovat (pozor, při obracení se maso snadno rozpadá). Sledi se konzervují podle toho, zda byli uloveni před, či po tření. „Plné“ ryby s vyvinutými jikrami a mlíčím lze udit, případně z nich nasolením připravit slanečky. Syroví sledi po tření zbavení jiker či mlíčí se nakládají do solného konzervačního roztoku, mnohdy ochuceného vinným octem, vínem či bylinkami, nebo se z nich vyrábějí zavináči (filet stočený se zeleninou a naložený do kyselého nálevu). fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1609_01-24.indb 19 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 19 3/22/16 11:21 AM