Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chřest

Platnost od 6.4 .2016 do 3.5 .2016


Epikure - chřest - strana 3



















































     

Epikure - chřest - strana 3

C hřest neboli špargl pochází pravděpodobně z  východní Evropy a  Přední a  Střední Asie. Patří k  pěstitelsky náročnějším druhům zeleniny, je totiž citlivý na půdní i  podnební podmínky a  nejlépe mu vyhovuje mírné pásmo a lehká teplá půda. K nejvýznamnějším producentům patří Německo, Francie a Španělsko, v minulosti byl proslulý také český chřest, který se jako lahůdka dodával dokonce na císařský dvůr ve Vídni. V  posledních letech se produkce domácích pěstitelů opět zvýšila a tuzemský chřest se vrátil do povědomí českých spotřebitelů. VÍTE, ŽE… … chřestu se říká také hromový kořen? Dříve lidé totiž věřili, že je tato rostlina chrání před „chřastnutím hromu“ – od toho je odvozen i její oficiální český název. BÍLÝ, ZELENÝ, FIALOVÝ Nejznámějšími a nejvyužívanějšími variantami jsou chřest bílý a  zelený. Mimo to existuje také fialový, fialovo-zelený nebo bílo-zelený. Na světě roste bezpočet odrůd, zbarvení výhonků (jimž se správně botanicky říká pazochy nebo také prýty) však s  typem odrůdy primárně nesouvisí – rozhodující je způsob pěstování. Bílý chřest roste v  násypech zeminy, kde je chráněný před sluncem, zelený se naopak pěstuje na rovném záhonu pod přímým působením slunečních paprsků. Zelené výhonky jsou tenčí, mají slabou slupku a jsou chuťově výraznější než bílé. K  přednostem chřestu patří pozitivní účinky na lidské zdraví. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E, je zdrojem zinku a  kyseliny listové. Kromě toho podporuje látkovou výměnu a  imunitní systém, pomáhá s  odvodněním a  bývá považován za přírodní afrodiziakum. KUCHYŇSKÁ ÚPRAVA Tepelné zpracování chřestu se neobejde bez pečlivé přípravy. Bílý chřest je nutné oloupat a  zbavit dřevnatých konců. V jídle by jinak zůstala nepříjemná vlákna a pokrm by mohl zhořknout. S loupáním začněte 2–3 cm pod vrcholem, hlavičky podložte prsty, aby se neulámaly. Použít lze speciální škrabku na chřest, vystačíte si však i s kvalitním nožem. V případě zelených výhonků je práce jednodušší  – stačí oloupat pouze spodní třetinu a  odříznout konec výhonku. Upravený chřest se vkládá do vroucí vody nebo do páry, ideálně nastojato. Profesionálové a zkušení příznivci tohoto pokrmu používají speciální hrnec, do něhož se vkládá chřest v drátěném košíku. Vhodné je svázat výhonky provázkem do malých balíčků, aby se při vaření nepolámaly. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1609_01-24.indb 3 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 3 3/22/16 11:20 AM