Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chřest

Platnost od 6.4 .2016 do 3.5 .2016


Epikure - chřest - strana 4



















































     

Epikure - chřest - strana 4

Ovoce & zelenina 5×TIP Při vaření chřestu přidejte do vody kromě soli trochu cukru, kolečko citronu a kousek másla – podtrhnete tím jeho chuť. Vařený chřest by nikdy neměl být zcela měkký, připravujte ho vždy „na skus“. Chřest určený pro pozdější zpracování po uvaření co nejrychleji zchlaďte ve studené vodě  – uchová si křupavost a barvu. Hlavičky chřestu mají nejjemnější chuť a  dobře vypadají, používají se proto do salátů a  také jako vložka do polévek a krémů. Slupky a  odřezky nevyhazujte, výtečně se hodí k přípravě zeleninových vývarů, stejně jako voda, v níž se chřest vařil. KOMBINACE CHUTÍ Když přijde řeč na chřest, zaručeně padne brzy zmínka o  holandské omáčce. Léty prověřené spojení se drží na špičce popularity  – jemná máslová omáčka chuť chřestu dokonale podtrhuje. Pro ty, kteří už mají tuto dvojici „zažitou“, se nabízejí spousty dalších variant. Vyzkoušet lze jemnou chřestovou polévku s  vložkou v  podobě pečené nebo uzené ryby, chřest zapečený se sýrem a  bramborami, chřestový quiche nebo italské risotto. Chřest je výborný v zeleninových či bramborových salátech a  uplatní se jako příloha k  masu  – bílý k  drůbežímu a telecímu, zelený i k hovězímu nebo jehněčímu. Ochucování je potřeba pojmout důmyslně  – bílá varianta si žádá méně výrazné doplňky, jako je máslo, smetana, bílý pepř či jemnější bylinky. U  zeleného se můžete více odvázat, jeho chuť je totiž intenzivnější, takže si porozumí i  se zázvorem, česnekem, koriandrem nebo chilli papričkami. 4 cE1609_01-24.indb 4 NÁKUP A SKLADOVÁNÍ Čerstvý chřest je pevný, lesklý a má sevřené hlavičky. Při tření o sebe výhonky vržou a  při ohnutí by měly prasknout – pokud jsou pružné jako guma, moc radosti v kuchyni neudělají. Čerstvý chřest zabalte do vlhké utěrky a uložte do chladničky, skladovat ho můžete 2–4 dny. Lze jej i  konzervovat v  nálevu nebo zamrazit, v tom případě počítejte s tím, že vzhledem ke značnému obsahu vody bude mít po rozmrazení měkkou konzistenci. WWW.EPIKURE.CZ 3/22/16 11:20 AM