Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Šumivá vína a sýry

Platnost od 20.4 .2016 do 17.5 .2016


Šumivá vína a sýry - strana 26
















































     

Šumivá vína a sýry - strana 26

D egus t ační pár t y SÝRY & BUBLINKY SOUHRA CHUTÍ PERFEKTNÍ SERVIS Podobně jako ostatní druhy vín i ta šumivá dobře ladí se sýry. Jejich typické perlení aktivizuje smysly a podporuje vzájemnou chuťovou souhru. Ke kombinování se hodí zejména chuťově výrazné sýry s  vyšším obsahem tuku, například druhy s krémovým těstem a ušlechtilou plísní, s modrou plísní nebo vyzrálé tvrdé a polotvrdé sýry. Při každé ochutnávce platí, že chutě mají následovat od nejjemnější po nejvýraznější, například čerstvý kozí, jemný měkký s bílou plísní, dále vyzrálý polotvrdý a tvrdý, sýr s omývanou kůrou a na závěr pikantní s modrou plísní. Pořadí se může měnit – záleží na konkrétním typu a jeho vyzrálosti a chuťových vlastnostech. Sýry můžete podávat na  prkénku každý druh zvlášť, nebo připravit každému z  hostů degustační talíř. Vhodným doplňkem je čerstvé pečivo (bílá bageta nebo tenké krekry bez příchuti), jako osvěžení i zpestření lze podávat například hroznové víno, fíky či fíkový džem, hrušky nebo olivy. DEGUSTAČNÍ VEČER Zážitková gastronomie je v posledních letech velmi oblíbená a  snoubení vín s  pokrmy patří k  nejvyhledávanějším odvětvím. Řada podniků se na tyto akce přímo zaměřuje, za vyladěnými chutěmi se ale nikam vydávat nemusíte – soukromý degustační večer na téma „Šumivá vína & sýry“ zvládnete uspořádat sami. PROMYŠLENÁ ORGANIZACE Odrazovým můstkem je forma, jakou má degustace probíhat, tedy zda nabídnete hostům předem vybrané kombinace, nebo půjde o  společné „hledání“ vhodných párů. Obě varianty si pro přehlednost můžete zapisovat na  poznámkový lístek. Volba sýrů i  vína je ve  Vaší režii – pokud máte jasno v  osvědčených spojeních, můžete jít při nákupu na  jistotu, chcete-li spíše experimentovat, zvolte co nejpestřejší portfolio sýrů i  vín. Pro začátečníky, kteří si na  výběr netroufají, jsme připravili doporučená spojení na  lístku (viz níže). Jelikož je na  něm prostor i  na  zaznamenávání veškerých chuťových zážitků, není nutné omezovat se na náš výběr, hodnotit můžete i jiné kombinace. TEPLO A CHLAD Pro správné vychutnání je naprosto nezbytné podávat vybrané vzorky při správné teplotě – platí to o sýrech i vínu. Většina sýrů potřebuje před konzumací pobývat při pokojové teplotě – díky tomu plně rozvinou svou chuť i  aroma. Šumivá vína naopak nejlépe vyniknou optimálně vychlazená (6–9 °C podle konkrétního druhu). S dostatečným předstihem je proto uložte do chladničky a podávejte postupně, nebo si připravte chladicí nádoby s ledem. KRÁJENÍ JE VĚDA archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Součástí příprav je i  nakrájení sýrů na optimální porce. Na vyzrálé měkké druhy s  bílou plísní na  povrchu se používá speciální nůž s otvory a vidličkou na  konci, díky níž lze vykrojený trojúhelník nebo plátek snadno přeložit na talíř. Tvrdé sýry lze krájet na plátky pomocí speciální škrabky, používá se také malý nůž tvarovaný do  špičky nebo sekáček, kterými se oddělují malé kousky. Sýry s  modrou plísní se porcují pomocí kráječe se strunou nebo vroubkovaného nože, polotvrdé sýry se podávají ve  formě kostiček nebo silnějších plátků. Pro snadnou konzumaci připravte dostatek napichovátek. Poznám kový lístek – hodnocen í chuťových kombinací Šumivá vína a sýry Ohodnoťte body 1–5 (1 nejhorší, 5 je nejlepší) PROQIN, ROSA MARIA, PINOT NOIR SEKT, BRUT NATURE HENRI DE VERLAINE BRUT CAMOLI ASTI SPUMANTE BOHEMIA SEKT CHARDONNAY CAMEMBERT RED LEICESTER GORGONZOLA COMTÉ Dokonaly_par.indd 1 Ke stažení na: http://bit.ly/1PRMl46 26 cE1610_18-33.indd 26 Š U M I VÁ V Í N A A S Ý R Y 4/6/16 2:45 PM Vinařství Proqin ROSA MARIA PINOT NOIR SEKT • brut nature • původ: Česká republika • bal.: 750 ml • cena za 750 ml Camembert Royal • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • původ: Francie • bal.: 250 g • cena za 250 g 58,90 67, 74* 269,90 326, 58* 4/7/16 3:54 PM