Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Šumivá vína a sýry

Platnost od 20.4 .2016 do 17.5 .2016


Šumivá vína a sýry - strana 29
















































     

Šumivá vína a sýry - strana 29

Ř adí se sem však také varianty, jejichž výrobní proces zahrnuje několik kroků navíc – například paření nebo naložení do  nálevu. K  jejich přípravě se nejčastěji využívá kravské, kozí a ovčí mléko, v případě mozzarelly i buvolí. Společným znakem čerstvých sýrů je vysoký obsah vody v tukuprosté hmotě (nejméně 73 %), což má za  následek kratší trvanlivost. Markantní rozdíly mohou být v obsahu tuku v sušině, a to od 20 až do 80 %. JAK SE V YRÁBĚJÍ? Prvním krokem je vysrážení mléka prokysáním pomocí mlékárenských kultur, případně syřidla. Následuje mechanické oddělení sýrového zrna od syrovátky. Podle druhu sýra přichází na  řadu rozmělnění či našlehání, v  této fázi se také přidávají další ingredience – mléko, smetana, jogurt, sůl, bylinky či koření. Na závěr se sýry formují do požadovaného tvaru. K výrobě čerstvého sýra lze využít i samotnou syrovátku, jako tomu je v případě italské ricotty, nebo nahradit mléko tučnou smetanou. NOMINAZ I DE NOMINAZ I DE ‡ 49,90 57, ‡ • původ: Česká republika • bal.: 125 g • cena za 125 g • původ: Itálie • bal.: 250 g • cena za 250 g ‡ Mozzarella třešinky PROTETTA NE Mozzarella, Mozzarella light E D’ORIGI ON PROTETTA NE E D’ORIGI ON ‡ Do kategorie čerstvých sýrů patří druhy, které neprošly procesem zrání ani tepelným opracováním. Čerstvé sýry ČERSTVÉ SÝRY Mozzarella di Bufala Campana Mozzarella di Bufala Campana • původ: Itálie • bal.: 125 g • cena za 125 g • původ: Itálie • bal.: 250 g • cena za 250 g 36,50 41, 81,90 94, 39* 83* 98* MOZZARELLA I talská chlouba je nejslavnějším reprezentatem specifické kategorie čerstvých sýrů zvané pasta filata. Čerstvý sýr se během výroby spařuje, hněte a  míchá, díky čemuž vzniknou typická dlouhá vlákna. Z těsta se poté odřezávají stejně velké kusy, které se tvarují – nejčastější je podoba bochánku nebo kuličky. Specifickou chuť i delší trvanlivost zajišťuje naložení zpracovaného sýra do solného nálevu nebo syrovátky a v této podobě se dostává přímo k zákazníkům. Pravá mozzarella se vyrábí v  určených italských regionech z mléka černých buvolic a je nositelem chráněného označení původu. Nejširší zastoupení na  trhu má mozzarella z  mléka kravského, jinak zvaná fior di latte nebo fiordelatte. 19* KULINÁŘSKÝ POTENCIÁL Mozzarella má v kuchyni široké využití a hodí se pro přípravu studených i  teplých pokrmů. Spolu s  rajčaty a  bazalkou je stěžejní ingrediencí slavného salátu Caprese, ve stejné společnosti se objevuje také na  pizze Margherita. Jemná chuť sýra dobře ladí prakticky se všemi druhy čerstvé, vařené i  grilované zeleniny, skvělá je například s  chřestem, lilkem nebo pečenými paprikami. Výborně chutná také rozpečená v  sendvičích nebo zapékaných pokrmech, přidat ji lze do těstovin nebo zeleninových polévek – rajčatové, špenátové nebo brokolicové. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 15,50 17, Burrata • mozzarellové těsto naplněné smetanou • původ: Itálie • bal.: 200 g • cena za 200 g 79,90 91, 89* 29 cE1610_18-33.indd 29 4/7/16 1:01 PM