Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Šumivá vína a sýry

Platnost od 20.4 .2016 do 17.5 .2016


Šumivá vína a sýry - strana 40
















































     

Šumivá vína a sýry - strana 40

Zrající sýry s modrou plísní ZRAJÍCÍ SÝRY S MODROU PLÍSNÍ K delikatesám, které dala světu gastronomická velmoc Francie, se řadí sýry s  modrou plísní. Za půvabnou strukturou a  výraznou pikantní chutí stojí ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti. Kultura se přirozeně přenáší vzduchem v  některých horských jeskyních, v  nichž se sýry nechávaly (a dodnes nechávají) zrát. Příkladem je francouzský sýr Roquefort z  ovčího mléka, vyráběný ve  vápenco- vých jeskyních v  oblasti Roquefort-sur-Soulzon, nebo Bleu d’Auvergne z mléka kravského, jehož domovem je Centrální masiv. Současné sýrařství ve  většině případů využívá možnosti plíseň aplikovat přímo do sýřeniny, během procesu se sýr také propichuje, aby se podpořilo prorůstání kultur. Za pomoci moderních technologií se dnes vyrábí například italská Gorgonzola nebo Jihočeská niva. Gorgonzola s kůrkou G ie ie ůvod: Itál pův vské, a Mléko: kr ané v pastero 1955 A. O. P. od: měsíce Zrání: 3–4 ích i umělých v přírodn ch jeskyníc Bleu d’A Auvergn ne e Roquefort Vernières e cie nc ran d:: Fra od půůvo p ské, avs M éko: kra Ml a é o an rov ter past a é v ov r an ter epast i ne 75 1975 od:: 19 P od AOP AO ie n ie v d: Franc P vo Pů , í, v vč o ko:: Mlék vané rov ster past nepa ne 925 o : 19 OP od AOP í ů síc ání: 5 měs Zrán h ch í n ní od r í v přír y ích skyn esk je PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A ON D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ‡ ‡ Gorgonzola s kůrkou archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON PROTETTA NE NOMINAZ I DE E D’ORIGI ON e íce íc ěsíc í: 2 měs ání: án Zrán Zr h ch ích ních ní n odní odn rod írod ír přír v př ch ích níc yníc yn y ky skyn esk jesk h je ýých lýc ělýc měl uměl i um • bal.: cca 750 g • cena za 1 kg Roquefort Vernières Bleu d’Auvergne • bal.: 600 g • cena za 600 g • bal.: cca 1,3 kg • cena za 1 kg 299,90 344, 259,90 298, 89* 209,90 241, 89* 39* 40 cE1610_34-48.indd 40 Š U M I VÁ V Í N A A S Ý R Y 6.4.16 14:34