Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Šumivá vína a sýry

Platnost od 20.4 .2016 do 17.5 .2016


Šumivá vína a sýry - strana 6
















































     

Šumivá vína a sýry - strana 6

Francie – Champagne VÝROBA ŠAMPAŇSKÉHO Začíná už na vinici šetrným sběrem hroznů povolených bílých a modrých odrůd. Modré bobule hroznů Pinot Noir a Pinot Meunier obsahují barvivo a zabarvily by mošt. Proto se hrozny lisují okamžitě po sklizni, která se provádí výhradně ručně. D o moštu jsou přidány kvasinky a začíná první alkoholová fermentace. Ta probíhá v drtivé většině v nerezových nádobách, je také možné použít dřevěné dubové sudy. Takto vznikne jednoduché suché základní víno a právě v této chvíli začíná umění výroby šampaňského vína. Tichá vína vyrobená z hroznů různých poloh, ročníků a povolených odrůd jsou plněna do lahví s přidáním tirážního likéru – směsi cukru, obvykle staršího vína a  kvasinek. Lahve se uzavřou korunkovým uzávěrem a dochází k dru- hé alkoholové fermentaci, kdy se v  lahvi zvýší nepatrně alkohol a  vznikne oxid uhličitý. Tiché víno se stává šumivým a  kvasinky pokračují v  přeměně chuti a  tvorbě těla u  šumivého vína. Celý proces trvá přibližně 8–10 týdnů. Odumřelé kvasinky se u základního šampaňského vína ponechávají v  lahvi po  dobu minimálně 15 měsíců. U  ročníkových vín jsou to 3 roky. Během procesu setřásání kalů, který je také nazýván remuage, je cílem odumřelé kvasinky dostat z  lahve ven. Lahev je umístěná do  stojanů ve  tvaru velkého písmene A. Kaly se dostávají otáčením lahví do  hrdla lahve. Při velkovýrobě se používá velkých klecí, tzv. „giropalets“. Následuje odkalení – dégorgement. Hrdlo lahve je ponořeno do roztoku s velmi nízkou teplotou, kdy se kaly zamrazí a díky tlaku oxidu uhličitého v lahvi jsou vystřeleny ven. Obsah lahve se doplní expedičním likérem, který tvoří směs vína a cukru. Někdy se mu také říká dosážní likér – neboť dósage znamená dávka, a ta nám tímto určuje, jaké množství cukru bylo přidáno a o jaký typ šumivého vína podle zbytkového cukru se jedná. ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU Pol Roger RÉSERVE Louis Roederer PREMIER Alfred Gratien archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • brut • brut • brut • Champagne A. O. P. • Champagne A. O. P. • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • bal.: 750 ml • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • cena za 750 ml • cena za 750 ml 00 809,49* 00 00 965,58* 1 197,90* 798, 990, 669, R & L Legras Serge Mathieu BLANC DE BLANCS BLANC DE NOIR • brut • Grand Cru Champagne A. O. P. • 100% Chardonnay • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • Champagne A. O. P. • 100% Pinot Noir • bal.: 750 ml • cena za 750 ml Bollinger • brut • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 1 099,00 1 329, 79* 530,00 641, 30* 630,00 762, 30* 6 cE1610_01-13.indd 6 Š U M I VÁ V Í N A A S Ý R Y 4/7/16 8:48 AM