Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 9.5. do 22.5.


Potraviny - strana 14


Potraviny - strana 14

OD ČESKÉHO ČESNEKU PO PACHINO S VAŠÍ MAKRO KARTOU O P PARTNER PROFESIONÁLŮ Chřestová POLÉVKA V Česku je čerstvý chřest k dostání přibližně od poloviny března, výhonky z domácí produkce se na trhu objevují od poloviny května do července. Vybírat můžete mezi bílou, zelenou a nafialovělou variantou. Za nejkvalitnější a nejchutnější bývá obecně považován chřest bílý, specifickými kvalitami se však pyšní i ostatní odrůdy. Křehká a chutná zelenina je vítanou lahůdkou především na jaře – bojuje proti zadržování vody a přirozeným způsobem podporuje hubnutí. Pravidelná konzumace chřestu pomáhá posílit zrak, chrání nervy a přináší tělu vitalitu a mentální svěžest. Mezi ženami jsou lahodné výhonky oblíbené především díky omlazujícím účinkům – chřest má příznivý vliv na pružnost pleti a kvalitu vlasů. Při nákupu chřestu se soustřeďte především na to, aby zdužnatělé výhonky byly tvrdší a hlavičky sevřené. Na zelenině by neměly být patrné žádné skrvny – zejména hnědé fleky svědčí o její dřevitosti. Čerstvý chřest skladujte v ledničce zabalený do vlhkého hadříku či utěrky, vydrží tak svěží až několik dnů. Před přípravou stačí zeleninu omýt vlažnou vodou a nechat ji krátce okapat. Spodní tužší část výhonků je třeba odkrojit. Zbytky nevyhazujte, lze je použít například pro přípravu polévky. Očištěný chřest vařte v osolené vodě se špetkou cukru a troškou másla. Ke změknutí mu stačí přibližně čtvrt hodiny – záleží na tloušťce výhonků. DLOUHÉ A ŠTÍHLÉ VÝHONKY CHŘESTU OBSAHUJÍ MINIMUM KALORIÍ, JSOU ZDROJEM MNOHA ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH LÁTEK A MAJÍ SVĚŽÍ A NEOTŘELOU CHUŤ – JSOU TEDY IDEÁLNÍ SOUČÁSTÍ JARNÍHO JÍDELNÍČKU. Chřestový krém s lanýžovými krutony (4 porce) INGREDIENCE ◗ 500 g zeleninového vývaru ◗ 140 g bílého chřestu ◗ 150 g loupa ných brambor ◗ 100 g másla ◗ 120 g 31% smetany ◗ 80 g loupané šalotk y ◗ 8 g česneku ◗ 3 g lanýžového ole je ◗ 2 g kerblíku ◗ 1 bageta ◗ sůl ◗ pepř bílý celý ◗ bobkový list Bílý chřest oloupeme od špiček až k silnějšímu konci. Dř evnaté části odřízneme a spolu se slupkami a šalotkovou cibulkou orestujeme na másle doměkka. Přidáme česnek a brambory na krájené na plátky. Orestujeme a po chv ilce vše zalijeme vývarem ze zeleniny. Vaříme, dokud brambory a chřest ne změknou, pak celý pokrm rozmixujeme dohladka. Zjemníme smetanou a máslem. Bagety rozkrájíme na krutony, pokapeme je lanýžovým olejem a upečeme v troubě dokřupava a dozlatov a. Vložíme do polévky spo lečně s kousky chřestu a kerblíkem a ihned podáváme. 14 cS1211_01-16.indd 14 25.4.12 13:27