Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro leták - pivo a uzeniny

Platnost od 4.5 .2016 do 31.5 .2016


Makro leták - pivo a uzeniny - strana 26
















































     

Makro leták - pivo a uzeniny - strana 26

Klobásy Klobása Oblíbené klobásy patří k nejstarším masným výrobkům a v různých variacích je lze najít téměř ve všech světových kuchyních. Liší se však použitými surovinami, technologií výroby, obalem, tvarem i způsobem přípravy. Slovo „klobása“ používají Češi, Slováci a Slovinci a výrazy v dalších jazycích jsou hodně podobné, v polštině – KIELBASA, na Ukrajině – KOVBASA, v ruštině – KOLBASA. I v maďarštině, která má jiné jazykové kořeny, se klobása řekne KOLBÁSZ. Slovo s největší pravděpodobností pochází z tureckého výrazu KÜLBASTI označujícího kotletu nebo grilovanou kotletu. Nikde však tento název neoznačuje tak širokou skupinu výrobků jako v Česku. Klobása extra, Klobása extra papriková, Klobása extra hovězí Jarmareční klobása • bal.: 8× 150 g • cena za 150 g OBSAH MASA MIN. 87 % • bal.: 400 g • cena za 400 g od 49,90/57,39* 13,70/15,76* NA 100 g VÝROBKU POUŽITO MIN. 110 g MASA Kranjska klobása Mini-Berner se slaninou • bal.: 230 g • cena za 230 g • bal.: 250 g • cena za 250 g 46,00/52,90* 59,90/68,89* **cena s DPH Norimberská specialita Asi nejznámější klobásou je originální Norimberská klobása (Nürnberger Rostbratwurst) – první doložené zmínky o ní pocházejí ze 16. století. Jemná malá klobása (obvykle je dlouhá 7–9 cm a syrová váží jen 20–25 g) s typickou chutí majoránky se plní výhradně do tenkých skopových střívek. Norimberské klobásy lze mimo jiné ochutnat v místních restauracích (např. Zum Gulden Stern, jejíž historie sahá až do roku 1419). Podávají se na talíři ve tvaru srdce s křenem, popřípadě s typickým zelným salátem, vhodnou přílohou je i bramborový salát. „Original Nürnberger Rostbratwurst“, kterou vyrábějí jen čtyři závody v Norimberku, patří spolu s „Thüringer Rostbratwurst“ mezi výrobky chráněné nařízením Rady (ES) č. 509/2006. Obě vlastní ochrannou známku I. G. P. (někdy se lze setkat i s označením P. G. I. z angličtiny), což je chráněné zeměpisné označení udělované výrobkům, které se v místě výroby těší velké vážnosti a v uvedené oblasti probíhá alespoň jedna z fází výroby – příprava, produkce nebo zpracování. OBSAH MASA MIN. 95 % Norimberská klobása original I. G. P. • bal.: 300 g • cena za 300 g 69,90/80,39* 26 cP1611_22-32.indd 26 19.04.16 12:29