Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro leták - pivo a uzeniny

Platnost od 4.5 .2016 do 31.5 .2016


Makro leták - pivo a uzeniny - strana 27
















































     

Makro leták - pivo a uzeniny - strana 27

Klobásy Mnichovská bílá klobása V Německu jsou velmi oblíbené bílé klobásy (Weisswurst) – je to tepelně opracovaný výrobek z jemně mletého telecího masa, vepřového sádla a koření. Protože tento výrobek neobsahuje dusitanovou solicí směs, má světle šedobílou barvu. Mnichovská bílá klobása je nejznámější a tradičně je ráno čerstvě vyráběná a dopoledne dodávaná na trh. Podává se ohřátá ve vodě se sladkou hořčicí (u nás by se dala přirovnat ke kremžské hořčici), měkkým preclíkem a bílým (kvasnicovým) pivem. U nás tuto klobásu někdy kvůli její světlé barvě zaměňujeme s klobásou grilovací. Zmínka o srovnatelném výrobku, bku, rovněž ohřívaném v horké vodě, sa sahá do Francie 14. století. Ve francouzských kuchařkách je už na začátku 19. století tí zmínka o „Boudin Blanc” – bílé klobás klobáse. PODÁVÁ SE OHŘÁTÁ VE VODĚ, SE SLADKOU HOŘČICÍ Mnichovská bílá klobása • bal.: 300 g • cena za 300 g 54,90/63,14* Durynská klobása Další německou specialitou je Durynská klobása (Thüringer Rostbratwurst). Tato klobása se vyrábí již několik století. Nejstarší zmínkou je kopie účtu z Arnstadtského konventu z roku 1404, který je uložen v Durynském státním archivu v Rudolstadtu. Nejstarší známý recept pochází z roku 1613 a je uložen ve státním archivu ve Výmaru. Klobása se vyrábí z vepřového a hovězího masa a přidává se do ní sůl, pepř, kmín, majoránka a česnek – poměr těchto přísad se mění v závislosti na tradičních receptech a lokálních zvyklostech. Minimálně 51 % použitých surovin musí pocházet z Durynska. Klobása se nejčastěji griluje na dřevěném uhlí nebo na grilu potřeném slaninou. Teplota musí být taková, aby klobása nepraskla, nicméně drobné připáleniny se očekávají. Podává se s hořčicí, ale nikdy s kečupem. V některých regionech (např. Sonneberg) je i hořčice tabu. Thüringer (durynská) klobása I. G. P. Grilovací klobása • bal.: 10× 150 g • cena za 150 g • bal.: 500 g • cena za 500 g 14,50/16,68* 86,00/98,90* • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg Klobása k opékání 99,90/114,89* • bal.: 10× 150 g, 10× 200 g • cena za 1 ks od **cena s DPH Bačova klobása 14,80/17,02* 27 cP1611_22-32.indd 27 20.04.16 13:57