Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - steaky

Platnost od 18.5 .2016 do 14.6 .2016


Epikure - steaky - strana 19
















































     

Epikure - steaky - strana 19

O značení rum může podle platné legislativy nést pálenka vyrobená z  cukrové třtiny, respektive z  melasy či třtinové šťávy. Jiná závazná pravidla pro tento populární nápoj neplatí, což s  sebou přináší bezpočet druhů, v nichž je mnohdy těžké se zorientovat. Tzv. „pravý“ rum může pocházet nejen z  Karibiku, který je bezesporu nejvyhlášenější oblastí, ale také z  Filipín, Mauricia a  mnoha dalších zemí. Pokud je na etiketě uvedena evropská země původu, je to zpravidla proto, že se tam rum lahvuje. Každá má při jeho výrobě více či méně odlišné postupy a pravidla, různí se i  názvosloví při klasifikaci a  odlišný je také obsah alkoholu, který se může v závislosti na typu a původu pohybovat v rozmezí 37,5–80 %. RON ŠPANĚLSKÝ STYL BAREVNÁ ŠKÁLA Nejjednodušší a základní dělení vychází z barvy výsledného nápoje. Bílé rumy (blanco) zrají obvykle 6 měsíců, mají jemnou chuť i aroma a využívají se zejména do koktejlů (některé druhy mohou být až 3  roky staré, ale za bezbarvý charakter vděčí filtraci, která následuje po půlročním zrání). Zlaté rumy (oro) zrají v  sudech maximálně 5  let, jejich chuť je plnější a  výraznější. Tmavé druhy (dark) procházejí procesem dlouhodobého zrání v dubových sudech, díky čemuž získávají intenzivnější chuť i  aroma. Konzumují se převážně samostatně, v některých případech se s nimi lze setkat i v roli ingredience do míchaných nápojů nebo pokrmů. VÝROBA JE VĚDA Výroba rumu je technologicky i  časově poměrně náročná. Celý proces má několik fází, během nichž dochází k fermentaci pomocí ušlechtilých kvasinek, poté přichází na řadu destilace, po ní zrání a nakonec filtrace, míšení a stáčení do lahví. Výchozí surovinou je vždy cukrová třtina, která se využívá ve dvou základních formách. Při průmyslovém způsobu výroby neboli industriel (španělský a anglický styl, viz rámeček) je to melasa. Tato hustá tmavá šťáva vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru – vylisovaná šťáva z cukrové třtiny se vaří, čímž se snižuje podíl cukru a  současně dochází k  redukci tekutiny na sirupovitou konzistenci – melasu. Druhou, méně zastoupenou formou přípravy je tzv. zemědělská neboli agricole (francouzský styl) pracující s  čistou vylisovanou šťávou z cukrové třtiny. Ve španělsky hovořících zemích karibské oblasti se pro výrobu rumů využívá melasa, která je následně zpracována tzv. kontinuální destilací. Při ní se ve dvou destilačních sloupcích přirozeně oddělují určité složky, což snižuje nároky na dohled během výroby a  celkově ji zjednodušuje. Obvykle dochází k destilaci několikanásobné, rumy španělského stylu jsou proto obvykle světlé, lehké a  mají jemnou a  čistou chuť. Nejvýznamnějšími producenty jsou Kuba, Panama a Portoriko. RUM ANGLICKÝ STYL Anglicky hovořící teritoria, jako je Jamajka nebo Guyana, vyrábějí rumy taktéž z  melasy, ale využívají jiný způsob destilace, tzv. kotlíkovou (pot-still). Fermentovaná tekutina se zahřívá v  kotli, z  něhož vede kondenzátor ve tvaru trubky. Tato metoda dává vzniknout především tmavým prémiovým rumům určeným k delšímu zrání, pro něž je typická plná chuť se silnějšími projevy melasy. RHUM FRANCOUZSKÝ STYL MELASA Rumy z  Haiti, Martiniku či Guadeloupe, tedy francouzsky hovořících oblastí, se vyznačují sladší chutí výrazněji odkazující k cukrové třtině – vznikají totiž výhradně z čisté třtinové šťávy, což je řadí mezi prémiové a  nákladnější druhy. Výrobním procesem je obvykle kontinuální destilace, výjimkou jsou produkty z Haiti. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1612_01-24.indb 19 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 19 5/3/16 12:23 PM