Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - steaky

Platnost od 18.5 .2016 do 14.6 .2016


Epikure - steaky - strana 20
















































     

Epikure - steaky - strana 20

Vín o & d e stilá ty Při výběru sklenice na rum um m llze ze zzvolit volilliit vo it klasický panák (shot glass), u  prémiových typů je vhodnější whiskovka, případně objemnější sklenice na nožce (na koňak či brandy). DALŠÍ TŘTINOVÝ NÁPOJ Cachaça (čtěte kašasa) se v  sortimentu řadí k  rumům a  má s  nimi opravdu hodně společného, zejména s těmi vyráběnými francouzským stylem. Základní surovinou pro přípravu tradičního brazilského alkoholického nápoje se 40 % alkoholu je totiž také cukrová třtina, jen v  zeleném stavu (jinak se pole před sklizní většinou vypalují, aby se silná stébla cukrové třtiny, což je vlastně mohutná tráva, zbavila zbylých listů a  z  pole se vyhnali jedovatí živočichové). Štáva vylisovaná ze stébel kvasí a vzniklý produkt se destiluje, špičkové druhy cachaçy poté ještě zrají v sudech. DO SUDU! Zrání je zásadní proces  – díky pobytu v  dubových sudech totiž rum získává charakter a  osobitost chuti. Velmi často zraje v  sudech, v  nichž se předtím uchovával jiný druh alkoholu, což nápoji dodává zcela nové chuťové rozměry. Nejčastěji se jedná o  bourbon, whisky, sherry či koňak, používají se i nádoby po tokajském vínu. Roli hraje také původ  – sudy vyrobené ve Francii dávají vzniknout jemnějším rumům, než je tomu například u amerických. Kromě chuti se typ a kva20 cE1612_01-24.indb 20 lita sudu projevují i  v  barvě výsledného nápoje – čím delší doba zrání, tím je nápoj tmavší, v jeho odstínu se samozřejmě odráží rovněž síla vypálené vrstvy dřeva uvnitř sudu. S LEDEM, NEBO BEZ? Pro podávání rumu neexistují pevně daná pravidla – záleží spíše na konkrétní značce a  preferencích konzumenta. Obecně nicméně platí, že světlé rumy se podávají spíše chlazené nebo s  ledem, zlaté a tmavé druhy při pokojové teplotě. KOKTEJL CAIPIRINHA WWW.EPIKURE.CZ 5/3/16 12:23 PM