Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - steaky

Platnost od 18.5 .2016 do 14.6 .2016


Epikure - steaky - strana 4
















































     

Epikure - steaky - strana 4

Ma so JAK SE STAVÍ BURGER? Vrstvení surovin záleží na preferencích kuchaře či konzumenta, základem však je požadavek, aby hamburger držel pohromadě a  nic nepadalo okolo. Postup může být například následující: Přepůlenou bulku krátce opečeme na grilu, potřeme ji vybranou omáčkou, poklademe listovým salátem a na něj položíme plátek masa, sýr a  slaninu. Navrch přidáme vybranou zeleninu a  přiklopíme listovým salátem a  druhou půlkou bulky potřené omáčkou. HISTORICKÉ OKÉNKO První zmínka o  hamburgeru pochází z  amerických novin z  konce 19. století, původ sendviče pojmenovaného po německém přístavu však není zcela jasný. Některé historické prameny jej považují za americký „vynález“, jemuž dali jméno němečtí imigranti, jiné zdroje uvádějí, že do USA přicestoval právě z  Hamburku. Mimo to existuje několik kuchařů či majitelů restaurací, jimž je jeho objevení připisováno. Jisté však je, že právě ve Spojených státech si mleté maso podávané v  housce získalo oblibu i  slávu, která se následně rozšířila do celého světa. CHUŤOVÁ KOMPOZICE DOPLŇKY K MASU ZVOLTE PODLE CHUTI, ALE S ROZMYSLEM – NIKDY BY NEMĚLY PŘEBÍT ANI ZNEHODNOTIT CHUŤ HOVĚZÍHO MASA. Slanina – opečený vepřový bůček s chutí masa výborně ladí. Použít můžete klasickou anglickou slaninu, luxusní nádech dodá italská pancetta. Zelenina – při výběru zeleniny se fantazii meze nekladou, důležité je však správné zpracování, aby z burgeru při konzumaci nevyklouzla. Použít můžete plátky rajčat, listové saláty (little gem, římský, ledový, rukolu, čerstvý špenát...), klasikou je syrová, opečená i karamelizovaná cibule. Zajímavou volbou jsou velmi tenké plátky opečené červené řepy. Sýry – volbou číslo jedna je čedar, výborná je také gouda, nezklamou ani sýry ementálského typu nebo druhy s  modrou či bílou plísní. Za vyzkoušení stojí sýry z  kozího mléka. Omáčky – o  dokonalé propojení všech ingrediencí se postará dobře vybraná omáčka. Může být na bázi majonézy (česneková, americká), ze zakysané smetany (bylinková) či zeleniny (bylinkové pesto, rajčatová salsa nebo guacamole z avokáda). Pečivo – bulka by měla být kvalitní, chutná a s dobrou konzistencí, díky níž hamburger bude během konzumace držet pohromadě a nerozmočí se ani nerozdrobí. 4 cE1612_01-24.indb 4 ER BURG ŽDY V BY SE JÍST MĚL MA, RUKA Y NIKD M. RE PŘÍBO WWW.EPIKURE.CZ 5/3/16 12:20 PM