Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro leták - Gastronomie

Platnost od 18.5 .2016 do 14.6 .2016


Makro leták - Gastronomie - strana 40
















































     

Makro leták - Gastronomie - strana 40

ZE SVĚTA GASTRONOMIE Chřest neboli špargl se v posledních letech vrátil na kulinářské výsluní a zařadil se mezi nejžádanější jarní ingredience. Nejznámějšími variantami jsou bílý a zelený chřest. Jejich zbarvení neurčuje odrůda, ale způsob pěstování – bílý chřest se pěstuje v násypech zeminy, kde je chráněn před sluncem, zelený naopak roste na rovném záhonu pod přímým působením slunečních paprsků. Zelené výhonky jsou tenčí, mají slabou slupku a jsou chuťově výraznější než bílé. Mistr ústřic: Tomáš Hladík V K V i d k Je z Král ja rn í sezony Začátkem dubna se na Staroměstském náměstí v Praze konal již 15. ročník MAKRO Mistrovství ČR v otevírání ústřic. Klání se zúčastnilo celkem 16 soutěžících, kteří měli za úkol otevřít 30 ústřic typu Belon. V V napínavém souboji zvítězil Tomáš Hladík z Hospůdky U Gurmána na Jihlavsku a časem 4 minuty a 30 sekund překonal český rekord. Prvním místem si zároveň zajistil účast na mistrovství světa v Irsku. Stříbrnou příčku s časem 4 minuty 33 sekund obsadil mnohonásobný vítěz z předchozích let, Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, který bude soutěžit na evropském šampionátu ve Švédsku. Na třetím místě se s časem 5 minut 14 sekund umístila Sabina Saitlová, která působí v síti Ambiente. „V rámci soutěže byla hodnocena především rychlost otevření ústřic, ale porota se zaměřila i na jejich úpravu a čistotu v okolí pracoviště. Za odchylky od pravidel se udělují trestné sekundy, které jsou připočteny k celkovému času. Otevřená ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit,“ vysvětlil předseda odborné poroty Petr Stádník, šé uchař MAKRO. 6 Workshop s michelinským šéf kuchařem 6. června se v prostorách MAKRO Akademie v pražských Stodůlkách uskuteční výjimečný workshop pod vedením německého šé uchaře Tima Raueho. Držitel dvou michelinských hvězd a mnoha dalších ocenění představí přípravu tří pokrmů ze specifických ingrediencí a následně společně s účastníky uvaří další tři jídla z vybraných surovin z nabídky MAKRO. Na akci se můžete přihlásit na stránkách MAKRO Akademie – maximální počet účastníků je 25, cena workshopu činí 6 000 Kč bez DPH. www.makroakademie.cz 40 Kongres Horeka 112 24. května se v hotelu Aquapalace Prague v Čestlicích uskuteční odborný kongres Horeka 112 určený pro profesionály podnikající v pohostinství. Akce nabídne setkání s úspěšnými zástupci oboru, kteří prostřednictvím přednášek, workshopů a prezentací předají své zkušenosti z podnikání. Diskutovat se bude mimo jiné o současných trendech, aktuálních legislativních změnách či o vývoji ekonomiky a jejím vlivu na restaurační a hotelový byznys. Zastoupení zde budou mít i dodavatelé zboží a služeb. Podrobnosti o akci i registrační formulář naleznete na stránkách www.horeka112.cz Zpravodaj oddělení kvality najdete na www.makro.cz v sekci KVALITA cG1612_17-33_35-43_48.indd 40 4 3.5.16 12:09