Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro leták - Gastronomie

Platnost od 18.5 .2016 do 14.6 .2016


Makro leták - Gastronomie - strana 41
















































     

Makro leták - Gastronomie - strana 41

ZE SVĚTA GASTRONOMIE V kuchyni m Klasickou kombinací je chřest s jemnou holandskou omáčkou. Velice oblíbené jsou krémové polévky, využití má chřest i při přípravě zapečených pokrmů s bramborami, hodí se do zeleninových salátů, těstovin, italského rizota nebo slaných koláčů. Vařený chřest by měl být vždy „na skus“, nikdy měkký. Je-li určený pro pozdější zpracování, měl by se po uvaření zchladit v ledové vodě – udrží si tak barvu, chuť i konzistenci. Chřestové slavnosti Tradiční Chřestové slavnosti 20.–22. 5. 2016 v Ivančicích u Brna a v Litomyšli (http://slavnostichrestu.cz/) 3× praktický tip ● Při nákupu vybírejte výhonky pevné, lesklé a se sevřenými hlavičkami. Při tření by měly vrzat a při ohnutí prasknout. ● Bílý chřest je nutné oloupat a zbavit dřevnatých konců. S loupáním začněte cca 2–3 cm pod vrcholem a hlavičky podložte prsty, aby se neulámaly. Zelené výhonky stačí oloupat pouze ve spodní třetině a na konci seříznout. ● Zelené listy obsahují vitaminy rozpustné v tucích, a proto je jim vhodným společníkem kvalitní olej – olivový, dýňový či ořechový. GASTRO tip V sortimentu MAKRO naleznete také původní český chřest od lokálních dodavatelů. KDY A KDE? 7.–8. května – BRNO, KOUPALIŠTĚ RIVIÉRA 20.–22. května – PLZEŇ, OC PLZEŇ PLAZA 18.–19. června – PARDUBICE, DOSTIHOVÉ ZÁVODIŠTĚ 25.–26. června – PRAHA, PARK VÍTKOV Čas grilování S Speciality z grilu jsou rok od roku žádanější a jejich zařazení do nabídky hosté bezpochyby uvítají. K dokonalému výsledku jsou zapotřebí nejen kvalitní ingredience, ale také správná příprava a důkladná péče o gril. GASTRO tip Na stránkách www.makro.cz můžete zhlédnout videa, v nichž se dozvíte, jak vybrat správný gril a jak o něj pečovat. Mimo to zde naleznete mnoho inspirativních receptů na grilované pokrmy. K nejoblíbenějším položkám patří jednoznačně steaky – drůbeží, vepřové a hovězí. V sortimentu MAKRO najdete širokou nabídku špičkového masa, včetně prvotřídních vyzrálých hovězích steaků z plemen Angus a Hereford. Vybrat si můžete z celé řady řezů – svíčkovou, vysoký roštěnec, T-bone, Picanhu a mnoho dalších. Kromě steaků se k populárním položkám řadí také burgery z mletého masa – skvělou volbou je v tomto případě Chuck roll ze svalu hovězího krku, který je optimálně prorostlý tukem a poskytuje šťavnaté a jemné maso výrazné chuti. Jako předkrm nebo menší chuťovka se dobře hodí nejrůznější kořeněné klobásy z čerstvého masa. V prvním květnovém týdnu odstartuje první ze čtyřčlenné série festivalů pod hlavičkou Prima Fresh. Návštěvníci se mohou těšit na špičkovou gastronomii lokálních restaurací, prezentaci barmanů, vinařů i pivovarů a chybět nebudou ani kulinářské show známých šé uchařů. Jedním z partnerů BOSH Fresh festivalů je společnost MAKRO, která bude mít na každé akci svůj stánek. Pro návštěvníky zde bude připraven tatarák z lososa a hovězí maso na několik způsobů. 41 cG1612_17-33_35-43_48.indd 41 3.5.16 12:10