Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure Šunky

Platnost od 1.6 .2016 do 28.6 .2016


Epikure Šunky - strana 14
















































     

Epikure Šunky - strana 14

Sušené šunky MISTROVSKÁ DÍLA UZENÁŘŮ Z FRANCIE, BELGIE A SLOVINSKA Ve Francii má téměř každý region svoji sušenou šunku. Seznamte se s historií a způsobem výroby těch nejznámějších. VIANDE SÉCHÉE DES ALPES Viande Séchée des Alpes (Hovězí sušené maso z Alp) se vyrábí z nejkvalitnějšího masa zadní hovězí čtvrtě. Přidává se pouze sůl a  přírodní aroma podle tradiční receptury, která se předává z generace na generaci. Výrobek zraje po dobu 3 měsíců na čerstvém horském vzduchu v Savojských Alpách, což mu propůjčuje nezaměnitelnou jemnou chuť, která je zvýrazněna krájením na velmi tenké plátky. Výrobek má vysoký obsah bílkovin. Viande Séchée des Alpes • sušené hovězí maso • bal.: 70 g • cena za 70 g plátky 109,90 126, 39* JAMBON DE BAYONNE JAMBON DE SAVOIE Jednou z  nejznámějších francouzských šunek je Jambon de Bayonne, která pochází z  regionu Aquitaine (Akvitánie) a  jméno získala podle přístavního města Bayonne ležícího na  jihozápadě Francie. Patří mezi výrobky s  ochrannou známkou I. G. P. (Indication Geographique Protégée – chráněné zeměpisné označení), které je určeno pro výrobky, jež se těší v  místě velké reputaci, ale jsou s  ním spojeny jen částečně. Prasata na  výrobu této šunky jsou chována a zpracovávána pouze v pánevní oblasti Adour na  jihozápadě Francie. Kýta je drhnuta v  soli Salies, díky které získává svoji nezaměnitelnou chuť. Poté v  dobře větrané místnosti zraje 7–12 měsíců. Podle tradice (která je udržována několika málo výrobci) se má šunka během výroby potírat pálivou pastou Piment d’Espellete. Hmotnost šunky musí být min. 7  kg. Barva je tmavě červená a  chuť mírně slaná. Výrobek je tradičně označován tzv. baskickým křížem (Le croix Basque). Další francouzská regionální šunka je Jambon de Savoie. Historie savojské šunky je tak stará, že je těžko vysledovat její počátek. Velmi dlouho byla tato šunka „královským jídlem“ – byla servírována na  královské tabuli při zvláště slavnostních příležitostech. Velmi oblíbená byla i  na  stole římských císařů. Ve  středověku pak byla podávána hlavně během Velikonoc. Nasolování probíhá dodnes tradičním ručním způsobem, následná doba zrání je pak 9–12 měsíců v  nadmořské výšce 650  m, kde podnebí u Mont Blancu dává šunce příjemné aroma a neopakovatelnou chuť. AT DIC ION G IN ‡ ‡ archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH PROTÉGÉE UE GRAPHIQ ÉO Jambon de Bayonne I. G. P. Jambon de Savoie • bal.: 100 g • cena za 100 g plátky • bal.: 90 g • cena za 90 g plátky 139,00 159, 109,90 126, 85* 14 cE1613_01-16.indd 14 39* ŠUNKY 5/17/16 10:07 AM