Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure Šunky

Platnost od 1.6 .2016 do 28.6 .2016


Epikure Šunky - strana 2
















































     

Epikure Šunky - strana 2

Dušené šunky proces výroby Exkluzivně v Horeca Select Black Label ORIGINÁLNÍ PRAŽSKÁ ŠUNKA NA KOSTI 1 Původní receptura pravost a kvalita dle původní receptury z roku 1933 2 Pražskou šunku lze bez váhání považovat za pramáti všech dnešních dušených šunek, které se pod tímto názvem v různých podobách vyrábějí nejen u nás, ale po celém světě. 3 J ejí historie se začala psát okolo roku 1857, kdy podle dostupných materiálů pan František Zvěřina nechal jako první proležet lehkou vepřovou kýtu vcelku. Šťavnatá světlá šunka na  kosti, krytá slabou vrstvou jemného tuku, částečně s kůží a  vyuzená dozlatova si velmi rychle získala své stálé odběratele a  konzumenty. Obliba šunky inspirovala i konkurenční výrobce, kteří ji velmi brzy začali napodobovat. Nejznámějším 4 2 cE1613_01-16.indd 2 Originální Pražská šunka na kosti nejvyšší jakosti • bal.: cca 11 kg • cena za 1 kg 133,00 152, 95* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Proces výroby je zahájen výběrem kvalitních vepřoepřo5 vých kýt s  kostí a  kolenem z  menších prasat. sat. Kýty ve  váze do  10  kg se na  bourárně zakuulacují tzv. pražským m řezem (1). Pro ideální prosolení je použito nastříknutí láku (solicí směs s cukrem, bez aditiv) po  žíle, což je více než sto let starý a  dávno zapomenutý utý způsob nasolování vepřoepřových kýt. Svalovina tak není narušena žádnými vpichy jehel moderních nastřikovacích strojů (2). Následuje odležení vepřových kýt v láku po dobu 5 – 6 týdnů, přičemž se kýty každých 14 dní překládají (3). Po 6 týdnech se kýty osuší, zaudí v  udírně do  zlatavé barvy, odvaří a zchladí (4). Posledním krokem výroby je finální úprava a  zabalení (5). Hotový výrobek stačí jen ohřát a ochutnat. následovníkem se stal Antonín Chmel, který v roce 1894 založil firmu v Praze na Zvonařce a recept na Pražskou šunku údajně získal přímo od  Františka Zvěřiny. Firmu vybudoval na  moderních základech a  stal se významným exportérem Pražské šunky do  celé Evropy a  USA. Pražská šunka tak měla své pevné místo nejen v  našich uzenářstvích, ale i ve Vídni, Budapešti, Francii, Německu a za oceánem. ŠUNKY 5/18/16 12:19 PM