Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure Šunky

Platnost od 1.6 .2016 do 28.6 .2016


Epikure Šunky - strana 8
















































     

Epikure Šunky - strana 8

Sušené šunky SUŠENÉ ŠUNKY SPECIALITA Z PARMY Prasata v  parmském regionu se krmí syrovátkou, po níž mají jemné a nasládlé maso. Protože se vykrmují ve vepřínech, je jejich maso poměrně tučné. Výroba šunky je omezena na  území mezi řekami Taro a  Baganza, kde jsou ideální klimatické podmínky, a doba zrání je minimálně 12 měsíců. Maso zpracované sušením na vzduchu patří mezi nejstarší masné výrobky vůbec. Parmská šunka patří mezi více než 600 výrobků, které se v určitých regionech Evropy vyrábějí již dlouhou dobu, jsou výjimečné a Evropská unie je chrání před napodobováním a  poškozením dobrého jména udělením ochranné známky. V  tomto případě se jedná o  chráněné označení původu (D. O. P. – zkratka z  italského názvu ochranné známky Denominazione D’Origine Protetta, setkat se lze i se zkratkami P. D. O. z  angličtiny nebo A. O. P. z  francouzštiny), které může získat produkt, jehož výroba je úzce spjata s  určitým místem a jeho tradicí. J iž staří Římané využívali techniku nasolení a  následného sušení v proudícím vzduchu za účelem prodloužení trvanlivosti masa – snížení obsahu vody ve  svalovině na  určitou hladinu totiž zabraňuje působení mikroorganismů. Itálie ve  své tradici pokračuje a ve výrobě sušených šunek je dnes světovou velmocí. Nejznámější je Prosciutto di Parma – Parmská šunka, která se smí vyrábět pouze v okolí Parmy. K stálicím zdejší produkce patří také sušená šunka San Daniele vyráběná v regionu Friuli (Furlánsko). 1 2 3 4 Kýta ze speciálně vykrmovaných prasat se nejprve pečlivě opracuje (1). Potom se kýta ručně solí (2). Aby nedošlo ke kontaminaci, tak se kýta nekrytá kůží potře pastou ze sádla, rýžové moučky a pepře (3). Potom se kýty po dobu min. 12 měsíců suší (4). Prosciutto di Parma D. O. P. 1/4 • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 1,3 kg • cena za 1 kg 376,00 432, 40* ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Prosciutto di Parma D. O. P. Prosciutto di Parma D. O. P. Prosciutto di Parma D. O. P. • šunka s kostí • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 9 kg • cena za 1 kg • šunka bez kosti • sušeno min. 12 měsíců • bal.: cca 6,5 kg • cena za 1 kg Prosciutto di Parma • sušeno min. 12 měsíců • cena za 85 g plátky • sušeno min. 12 měsíců • bal.: 250 g plátky • cena za 250 g 286,00 328, 323,00 371, 73,00 83, 189,90 218, 90* 8 cE1613_01-16.indd 8 45* 95* 39* ŠUNKY 5/18/16 12:31 PM