Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Letní vína

Platnost od 15.6 .2016 do 12.7 .2016


Epikure - Letní vína - strana 16
















































     

Epikure - Letní vína - strana 16

* cena s DPH Šumivá vína Francie – Champagne VÝROBA ŠAMPAŇSKÉHO Začíná už na vinici šetrným sběrem hroznů povolených bílých a  modrých odrůd. Modré bobule hroznů Pinot Noir a  Pinot Meunier obsahují barvivo a  zabarvily by mošt. Proto se hrozny lisují okamžitě po sklizni, která se provádí výhradně ručně. Do moštu jsou přidány kvasinky a  začíná první alkoholová fermentace. Ta probíhá v  drtivé většině v  nerezových nádobách, je také možné použít dřevěné dubové sudy. Takto vznikne jednoduché suché základní víno, a právě v této chvíli začíná umění výroby šampaňského vína. Tichá vína vyrobená z  hroznů různých poloh, ročníků a  povolených odrůd jsou plněna do lahví s přidáním tirážního likéru – směsi cukru, obvykle staršího vína a  kvasinek. Lahve se uzavřou korunkovým uzávěrem a  dochází k  druhé alkoholové fermentaci, kdy se v lahvi zvýší nepatrně alkohol a vznikne oxid uhličitý. Tiché víno se stává šumivým a kvasinky pokračují v přeměně chuti a tvorbě těla u šumivého vína. Celý proces trvá přibližně 8–10 týdnů. Odumřelé kvasinky se u základního šampaňského vína ponechávají v  lahvi po  dobu minimálně 15 měsíců. U  ročníkových vín jsou to 3 roky. Během procesu setřásání kalů, který je také nazýván remuage, je cílem odumřelé kvasinky dostat z  lahve ven. Lahev je umístěná do  stojanů ve tvaru velkého písmene A. Kaly se dostávají otáčením lahví do hrdla lahve. Při velkovýrobě se používá velkých klecí, tzv. „giropalets“. Následuje odkalení – dégorgement. Hrdlo lahve je ponořeno do  roztoku s  velmi nízkou teplotou, kdy se kaly zamrazí a díky tlaku oxidu uhličitého v lahvi jsou vystřeleny ven. Obsah lahve se doplní expedičním likérem, který tvoří směs vína a cukru. Někdy se mu také říká dosážní likér – neboť dósage znamená dávka, a ta nám tímto určuje, jaké množství cukru bylo přidáno a o jaký typ šumivého vína podle zbytkového cukru se jedná. G. H. Mumm R & L Legras BLANC DE BLANCS • demi sec • Champagne A.O. P. • brut • bal.: 750 ml • Grand Cru Champagne A. O. P. • cena za 750 ml • 100% Chardonnay 00 943,80* • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 780, Bernard Robert RÉSERVE Pierre Mignon PRESTIGE Jacques Chaput LE TRADITION Moët & Chandon ICE IMPÉRIAL • brut • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • demi sec • Champagne A. O. P. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 399,00 482, 539,00 652, 479,00 579, 879,00 1 063, 79* 19* 59* 59* 630,00 762, 30* 16 cE1614_14-32.indd 16 LETNÍ VÍNA 30.5.16 13:52