Aktuálníletáky.cz

Makro leták - tento týden : Vepřové hody

Platnost od 13.11 .2019 do 31.12 .2019


Vepřové hody - strana 8


Vepřové hody - strana 8

Zabijačkový guláš v chlebu VÝROBNÍ POSTUP: Příprava masa: (cca 30 minut) Maso a droby (vnitřnosti) omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na kostky 2 × 2 cm. Ledvinky prokrojíme a odstraníme ledvinovou pánvičku s močovody. Poté je spaříme opakovaně ve 3 vodách. Játra odblaníme, stejně jako slezinu. Příprava omáčky: (cca 120 minut) Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle do tmavé, zlatavé barvy. Poté přidáme kostky masa, drobů (kromě mozečku), orestujeme a zasypeme paprikou. Opět vše restujeme do nahnědlé barvy. Vše zalijeme vodou, ochutíme solí, kořením a nastrouhaným česnekem. Za občasného míchání maso dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyjmeme, základ vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme ji do barvy základu. Následně zalijeme vodou, rozšleháme a prováříme asi 15 minut. Ke konci varu přidáme odblaněný, na malé kostičky nakrájený mozeček a ještě povaříme asi 5 minut. Pak přidáme měkké maso a dle potřeby ještě dochutíme. Servírování: Malý, kulatý chléb skrojíme na povrchu a lžící vydlabeme chlebovou střídku. Tu můžeme usušit a následně použít na zahušťování jiného guláše. Před servírováním chleba rozpečeme a nalijeme do něj porci guláše, který doplníme snítkou petržele, listy salátu a plátky červené cibule. TIPY ŠÉFKUCHAŘE: 1) Zabijačkový guláš je typické jídlo při pořádání zabijaček. Můžete ho zahušťovat i rozmíchaným mozečkem. Suroviny na 10 porcí: Obtížnost:   Název položky Maso: Vepřová krkovička Vepřový lalok Vepřová ledvinka Vepřová slezina Vepřový jazyk Vepřové srdce Vepřová játra Sádlo škvařené Cibule žlutá Paprika mletá, sladká Česnek český Kmín celý Pepř černý, mletý Sůl kamenná Zahuštění: Vepřový mozeček Mouka hladká Servírování: Chleba – malý bochníček 10 ks Listové saláty Cibule červená 3 hod. Hmotnost brutto 700 g 400 g 300 g 200 g 200 g 200 g 200 g 150 g 300 g 30 g 40 g 0,5 g 0,5 g 20 g 100 g 50 g 2000 g 200 g 40 g 2) Nezvyklé je na něm to, že se při jeho přípravě kombinuje maso s vnitřnostmi. Petr S P Stádník áádd ík ík 3) Abychom mohli mozeček odblanit, musíme ho spařit v horké vodě. Je potom pevnější a dobře se s ním pracuje. šéfkuchař MAKRO/METRO 8 cZ1924_01-16.indd 8 9 Naše značky pro Vaše podnikání 30.10.19 12:10