Aktuálníletáky.cz

Makro leták - tento týden : Epikure - Šťastné a veselé

Platnost od 27.11 .2019 do 4.2 .2020


Epikure - Šťastné a veselé - strana 7


Epikure - Šťastné a veselé - strana 7

První zastavení: LE GRILL Zatoužíte-li ochutnat moderní českou a mezinárodní kuchyni i speciality z grilu, zavítejte v Praze v ulici Hybernská do zrekonstruovaného barokního paláce z 15. století, do luxusního pětihvězdičkového hotelu The Grand Mark, kde sídlí fine dining restaurace Le Grill. Sváteční menu PŘEDKRM Tartar z marinovaného lososovitého růžovomasého pstruha s krémovou espumou z bio jogurtu, marinovanou salátovou okurkou, „kaviárem“ připraveným z citronové šťávy a oplatkou se sépiovým barvivem POLÉVKA Tradiční vánoční polévka ze sladkovodních ryb a kořenové zeleniny HLAVNÍ CHOD Pečené kachní prso s vánoční nádivkou, rillette z konfitovaných kachních stehen s pyré z červeného zelí, růžičkovou kapustou a tymiánovou omáčkou DEZERT Mousse z čokolády Valrhona Bahibé s karamelizovanými kaštany a pomerančovým krémem JAROMÍR HLAVSA Devět let sbíral zkušenosti v nejlepších restauracích ve Velké Británii. V Le Grill se v jeho režii připravují luxusní večeře, bohaté bufetové snídaně, obchodní obědová menu a během letních měsíců i zahradní grilování doprovázená živou hudbou. V kuchyni používá výhradně čerstvé sezonní a lokální suroviny. Podle jakého klíče jste uvedené vánoční menu sestavil? Myslím, že je odrazem surovin, které by na vánočním stole neměly chybět. Navrhl jsem oblíbené rybí pokrmy, jako je tartar z lehce marinovaného lososovitého růžovomasého pstruha s jogurtovou espumou nebo třeba modernější pojetí rybí polévky, kterou vařím z lokálních sladkovodních ryb, jako jsou pstruzi či candáti, kořenové zeleniny a bylinek. V hlavním chodu jsem pak spojil tradiční chutě kachny se zelím. U nás kachnu spotřebujeme celou, prsa opečeme poměrně krátce, abychom měli křupavou kůži a uvnitř byla růžová, stehna naopak konfitujeme několik hodin v kachním sádle s bylinkami, dokud se úplně nerozpadají. Poté je vyjmeme, osušíme a čisté maso natrháme na drobné kousky. Servírujeme s jemným pyré z červeného zelí, na másle upravenou růžičkovou kapustou a křehkou vánoční nádivkou… A jako dezert jsem zvolil čokoládový mousse z kvalitní čokolády Valrhona, protože ta nesmí o Vánocích chybět. Jaké jsou vaše oblíbené vánoční pokrmy? Na Štědrý den i večer bývám obvykle v restauraci, proto v rodinném kruhu slavíme Vánoce v nejbližším možném termínu. Co se týče jídla, jsme jako rodina spíše konzervativní a držíme se tradic. To znamená, že na našem svátečním stole najdete vždy domácí bramborový salát s řízkem z českého kapra a jako polévku většinou naši oblíbenou kulajdu. Bez jakých surovin byste si neuměl zimu v kuchyni představit? Určitě bez klasické kořenové zeleniny. Je neskutečně variabilní, lze z ní připravit téměř cokoliv a všemu dodá velmi zajímavou chuť – od polévek, pyré, omáček až po křupavé zeleninové chipsy. Je nějaká zimní surovina, na kterou v kuchyni zapomínáme a moc ji nepoužíváme? Jako první mě napadl tuřín, který je například ve Velké Británii velmi populární. U nás se pomalu začíná znovu objevovat na farmářských trzích a ve specializovaných obchodech. Další surovinou je rozhodně černý kořen, z něhož lze připravit vynikající pyré nebo krémovou polévku. Má velmi jemnou chuť kořenové zeleniny a zároveň vzdáleně chutná po mandlích. Jak podle vás vypadá ideální vánočka? Dávám přednost klasické pletené a už od dětství mám nejraději tu, ve které je zapečeno opravdu hodně rozinek a mandlí. facebook.com/makro.cz cE1925_01-32.indb 7 instagram.com/makro_cr 7 12.11.19 11:40